IPARD programı nedir?
IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir.
IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
IPARD desteğinin 2014-2020 dönemini içeren çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Bu süreçte Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanacaktır.
IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mıdır?
IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetlidir. Şöyle ki destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verilecektir. Sözleşme hükümlerinin ihlali durumlarında ise sağlanmış mali desteklerin varsa gecikme zammı ile birlikte geri alımı söz konusudur.
Başvurular hangi tarihler arasında kabul edilecektir?
Başvurular, Başvuru Çağrı İlanında belirtilen tarihler arasında ilgili İl Koordinatörlüklerinde kabul edilecektir. Başvuru paketlerinin teslimi için son tarih ve saat, ilgili “Başvuru Çağrı İlanı”nda belirtilmektedir. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başvurular nerelere yapılacaktır?
IPARD Programı kapsamında proje başvurusunda bulunacak olan başvuru sahipleri proje başvurularını yatırımı uygulayacakları İlde yer alan TKDK İl Koordinatörlüğüne yapmak zorundadır. Yatırımın uygulanacağı İl dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır. Ayrıca TKDK Merkezine yapılacak başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Posta, faks, elektronik posta ya da diğer yöntemlerle gönderilen ya da başka adreslere teslim edilen başvurular kabul edilmeyecektir.
TKDK İl Koordinatörlüklerinin iletişim bilgileri nelerdir?
İl Koordinatörlüklerinin iletişim bilgilerine TKDK resmi web sayfasında İL KOORDİNATÖRLÜKLERİ menüsünden ulaşabilirsiniz.
Desteklenen Tedbirlerin adları nelerdir?
Tedbir 101. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar;
101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım
101-2 Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım
101-3 Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım
Tedbir 103. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar 103-1 Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-2 Kırmızı Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-3 Kanatlı Et ve et ürünleri işlenmesi ve pazarlanması
103-4 Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-5 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması
103-4 Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
Tedbir 302. Çiftlik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme
302-1 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması
302-2 Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması
302-3 Zanaatkârlık ve Katma Değerli Yöresel Ürünler
302-4 Kırsal Turizm ve Rekreasyonel Faaliyetler
302-5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği
302-6 Makine parkları
302-7 Yenilenebilir enerji yatırımları
Başvuru Paketini hazırlamak için bilgilendirme dokümanlarını nereden temin edebilirim?
Başvuru Paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları elektronik ortamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun http://www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebilir.
Ayrıca basılı olarak İl Koordinatörlüklerinden (İl Koordinatörlükleri Adres Listesi Başvuru Çağrı Rehberlerinde yer almaktadır) ücretsiz olarak temin etmek mümkündür.
Başvuru paketi içeriğindeki Teknik Proje, İş Planı ve Başvuru Formlarına ile diğer dokümanların örnek formatlarına http://www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Başvuru paketi kaç adet hazırlanacaktır?
Başvuru paketi, 1 asıl 2 kopya olmak üzere 3 adet hazırlanacaktır.
Başvuru paketinde olması gereken dokümanlar nelerdir?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun http://www.tkdk.gov.tr internet adresi üzerinden doldurulmuş yatırımın yapılacağı;
A. Başvuru Formu
Başvuru Formu Ekleri
A1. Taahhütname
A2. Teknik Kurumlardan Temin Edilen Resmi Belgeler
A3. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun http://www.tkdk.gov.tr internet adresi üzerinden doldurulmuş Uygun Olan/ Uygun Olmayan Harcamalar Detaylı Tabloları
A4-A5. Seçilen/ Seçilmeyen Teklifler ve Ekleri,
A6. Maliyetleri Gerekçelendirme Tablosu,
A7. Yasal Mali Tablolar
A8. Mevcut Varlıklar Listesi,
A9. Projeler ( Mimari, Statik, Elektrik Tesisat, Mekanik Tesisat), Metraj Cetveli,
A10. Makine Ekipman Yerleşim Planı ve Listesi
A11. Yapı Ruhsatı ya da Yapı Ruhsatı Alınmasına Gerek Olmadığını Gösteren Resmi Yazı
B. İş Planı
C. Teknik Proje
Not: Bu konuda detaylı bilgilere http://www.tkdk.gov.tr adresi “PROJE BAŞVURU İŞLEMLERİ” sayfasından ulaşabilirsiniz.
Başvuru yatırım sahibi tarafından mı teslim edilecek?
Başvuru Paketi, gerçek kişilerde başvuru sahibinin kendisi veya noter onaylı vekâlet belgesine sahip vekili, tüzel kişiliklerde imzaya yetkili kişi (imza sirkülerinde tatbiki imzası bulunan ve tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi) tarafından projenin uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüğüne teslim edilir.
Ödemeler nasıl yapılmaktadır?
IPARD kapsamındaki ödemeler faydalanıcının sunacağı faturalar ve diğer destekleyici belgeler üzerinden hesaplanır. Ödemeler, faydalanıcının ödeme talep paketini sunduğu tarihten itibaren azami 6 ay içinde beyan edilen banka hesabına aktarılır. Faydalanıcıya ödemeler, nakit olarak elden yapılmaz.
Uygulama Dönemi, Fiziki Kapanış, Uygulama Sonrası Dönem, Mali Kapanış terimleri ne anlama gelmektedir?
Uygulama Dönemi (Yatırım Dönemi): Desteklenmek üzere belirlenmiş projeler için sözleşme imzalanması ile başlayan ve son ödemenin yapılması ile biten dönemi ifade eder. Bu dönem, projenin gerçekleştirileceği dönemdir.
Fiziki Kapanış: Projeye ilişkin son ödemenin yapıldığı tarihi yani uygulama döneminin sonunu ifade eder.
Uygulama Sonrası Dönem: Son ödeme yapıldıktan sonraki 5 (beş) yıllık dönemdir.
Mali Kapanış: Uygulama sonrası dönemin sona erdiği tarihi yani sözleşmenin bitişini ifade eder.
Görünürlük faaliyetleri, ne zaman başlatılmalı ve ne kadar süre ile uygulanmalıdır?
Görünürlük uygulamaları, projenin 1.ödeme talep paketi teslim tarihinden önce yerleştirilmiş olmalı ve projenin mali kapanışa kadar yerinde kalmalıdır.
Aynı başvuru çağrısı döneminde birden fazla başvuruda bulunabilir miyim?
Hayır. Bir başvuru çağrı döneminde aynı tüzel kişilik veya aynı gerçek kişi adına birden fazla proje başvurusunda bulunamazsınız.
Başvuru sahibi aynı anda birden fazla başvuruda bulunabilir mi?
Başvuru sahibi, mevcut projesinin fiziki kapanışından yani son ödemesinin yapılmasından önce yeni bir proje başvurusu yapamaz. Desteklenecek yatırım sayısı IPARD Programı süresince dördü geçemez.
Başvuru Sahibi hangi harcama alanlarında teklif alımına çıkacaktır?
Başvuru sahibi 4 Harcama alanında alıma çıkacaktır. Bunlar; Makine-Ekipman alımı, Yapım İşleri, Hizmet alımı ve Görünürlük Harcamalarıdır.
Alımlar lotlara bölünebilir mi?
Başvuru sahibinin her bir harcama alanından alacağı teklif sayısıyla ilgili bir sınırlama yoktur. Genel uygulama olarak, başvuru sahibi 4 harcama alanının her birinde, ilgili harcama alanı kapsamında alacağı tüm uygun alımları içerecek ve bir defada alım yapacak şekilde tek teklife çıkmalı, teklifleri kendi içerisinde bölmemelidir. Ancak aynı harcama alanı içerisinde farklı özellikteki alım kalemleri söz konusu olduğunda ve bunların bir defada satın alınması mümkün olmadığı durumlarda başvuru sahibi, ilgili harcama alanında benzer kalemleri bir araya getirmek suretiyle birden fazla defada alım yapabilir.
Başvuru sahibi, hangi harcama alanlarında ne zaman teklife çıkacaktır?
Başvuru sahibi Teklif alma işlemini,
- İş planı hazırlığı(fizibilite ve teknik proje dahil), mimarlık, mühendislik projeleri ve iş planı hazırlığı için gerek duyacağı diğer hizmet alımları için, iş planı hazırlama aşamasından önce,
- Yapım işleri, makine ve ekipman alımı,iş planı hazırlığı dışında kalan hizmet alımları ve görünürlük kapsamındaki harcamalar için, iş planı (proje) hazırlama aşamasında gerçekleştirmelidir.
Başvuru sahibi, Teknik şartnamenin ve Teklif Davet Mektubunun hazırlanması ve potansiyel tedarikçilere gönderilmesi sırasında hangi hususlara dikkat etmelidir?
Teknik şartnameler yatırım kapsamındaki tüm harcama alanları için (Yapım işleri, makine-ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamaları) için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Teknik şartnamelerde satın alımı yapılacak her bir kalem ayrı ayrı belirtilmelidir.
Makine ve ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük kapsamında yapılacak alımlar için hazırlanacak teknik şartnamede; başvuru sahibinin adı ve soyadı belirtilmeli, alımı yapılacak malların/ hizmetlerin adı, teknik özellikleri / özellikleri, birimi ve alım miktarı tablo şeklinde hazırlanmalıdır. Satın alınacak makine ve ekipmanlar başvuru yapılacak tedbirin uygun harcamalar listesine uygun olarak belirlenmelidir. Teknik şartnameler spesifik bir marka veya ürün için hazırlanmamalı, teknik şartnamede marka veya model kesinlikle belirtilmemelidir.
Kurum tarafından yapılacak değerlendirmelerde teknik şartnamenin spesifik bir marka veya ürün için hazırlandığı veya teknik şartnamede marka veya model belirtildiği tespit edilirse Kurum, başvuru sahibinden açıklama isteme, söz konusu kalemleri uygun olmayan harcama olarak değerlendirme veya teknik şartnamenin ait olduğu harcama alanının/ lotun tamamını uygun olmayan harcama olarak değerlendirme hakkına sahiptir.
- Yapım işleri için hazırlanacak teknik şartnamede; başvuru sahibinin adı, soyadı ve yapım işi ile ilgili gerekli tüm koşullar belirtilmelidir. Yapım işleri ile ilgili alımlarda yapım işinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen poz no, adı, birim ve miktarının belirtildiği bir keşif özeti hazırlamalıdır. Keşif özeti, başvuru yapılacak tedbirin uygun harcamalar listesinde belirtilen her bir inşaat mahal’i için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Hazırlanan keşif özeti ile yapım işinin çizimleri teknik şartname ile birlikte tedarikçilere mutlaka gönderilmelidir.
- Başvuru sahibi teklif davet mektubunda, teklif davet mektubunun tarihini, teklifi ne amaçla istediğini, iletişim bilgilerini, teklifin sunulması gereken son tarihi, teklifin hangi tarihe kadar (gün/ ay / yıl olarak) geçerli olacak şekilde hazırlanması gerektiğini, teklifin ekinde hangi belgeler olması gerektiğini, teklifin geçerli ve uygun olması için gereken diğer şartlar ile varsa kendi istediği özel şartları belirtmelidir.
- Başvuru sahibi, tüm potansiyel tedarikçilere aynı tarihli tek tip teklif davet mektubu ile tek tip teknik şartname göndererek bunlara dayalı teklif alımı yapacak, böylece potansiyel tedarikçiler arasında adil rekabet, şeffaflık ve eşit muamele ilkesi sağlanmış olacaktır. Kurum tarafından yapılacak değerlendirmelerde tüm potansiyel tedarikçilere/ yüklenicilere aynı tarihli tek tip teklif davet mektubu ile tek tip teknik şartname gönderilmediği tespit edilirse Kurum bu tekliflerin ait olduğu harcama alanını/lotun tamamını uygun olmayan harcama olarak değerlendirme hakkına sahiptir.
Başvuru sahibi, yapacağı alımların 10.000 Avro üzerinde olup olmadığını nasıl belirleyecektir? Alım tutarı 10.000 Avronun üzerinde veya altında ise nasıl bir uygulama yapacaktır?
Başvuru sahibi proje kapsamında planladığı satın alımlar için bir piyasa araştırması yapacaktır.
· Araştırma neticesinde ortalama fiyatları belirleyecektir.
· Belirlediği fiyatlar üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenen kur değişim oranını (döviz alış kuru) kullanmalıdır.
· Buna göre toplamda ilgili alım değerinin, 10.000 AVRO’nun üzerinde mi, yoksa altında mı olduğuna karar verecektir.
· Başvuru sahibi teklife çıkacağı yani aynı teklif davet mektubu ile alacağı alımlarda her bir kalemin ayrı ayrı 10.000 Avro üzerinde veya altında olup olmadığını değil, bütün kalemlerin toplam fiyatının 10.000 Avronun üzerinde veya altında olup olmadığına karar verecektir. Örneğin başvuru sahibi Makine-ekipman alımı kapsamında 10 kalem malın alımını aynı teklif davet mektubu ve aynı şartnameye dayanarak tek lotta almayı planlıyorsa; bu 10 kalem için ayrı ayrı piyasa araştırması ve kur değişimi yapılacak, ancak 10.000 Avro sınırı bu 10 kalemin toplam fiyatına bakılarak belirlenecektir.
· Kur değişimi sonucunda Başvuru sahibi, 10.000 Avro üzerindeki satın alımlar için en az 3 farklı potansiyel tedarikçiden 3 geçerli teklif, 10.000 Avro ve altındaki satın alımlar için en az 1 , geçerli teklif almak zorundadır.
Teklif verenler teklifin ekinde hangi belgeleri sunmalıdırlar? Teklifini ekinde bu belgeler sunulmadığı veya eksik olduğu durumlarda nasıl bir uygulama yapılacaktır?
- Teklif davet mektubunun potansiyel tedarikçi tarafından imzalanmış fotokopisi
- Teknik şartnamenin ve sadece yapım işlerinde keşif özetinin potansiyel tedarikçi tarafından imzalanmış fotokopisi
Potansiyel Tedarikçi/yüklenici;
- Tüzel kişi ise, Ticaret ve/veya Sanayi Odasından Kurumun Başvuru Çağrısına çıktığı tarihten sonra alınmış “Ortaklık Yapısını Gösteren Belge” (Bu belgede ortakların hisse oranları belirtilmelidir),
- Gerçek kişi ise, TC Kimlik Numarasının yer aldığı “nüfus cüzdanı fotokopisi veya nüfus kayıt belgesi”,
- Yabancı ise, yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmiş apostilli “ticari kayıt belgesi”
Potansiyel Tedarikçi;
- Ticaret ve Sanayi Odasına üye ise, Ticaret ve/veya Sanayi Odasından Kurumun Başvuru Çağrısına çıktığı tarihten sonra alınmış “Faaliyet belgesi veya faaliyet alanını gösteren belge”,
- Esnaf ve Sanatkarlar Odasına üye ise, Esnaf ve Sanatkarlar Odasından Kurumun Başvuru Çağrısına çıktığı tarihten sonra alınmış Mesleki Faaliyet Belgesi,
- Serbest mühendis veya müşavir statüsünde gerçek kişi ise bağlı olduğu meslek odasından alınmış Kurum tarafından başvuru çağrısına çıkıldığı yıla ait “Serbest Müşavirlik Mühendislik Büro Tescil Belgesi”nin fotokopisi
Yapım işleri kapsamında teklif veren yüklenici işin bir kısmını veya tamamını alt yükleniciye verecek ise, bu durumu teklifinde belirtmeli ve teklif ekinde sunması gereken ve yukarıda belirtilen eklerden 3 ve 4. maddelerde yer alan belgeleri işi vereceği alt yüklenici için de teklifin ekinde sunmalıdır. Şayet işin bir kısmı veya tamamının alt yükleniciye verilmesi teklif verme aşamasından sonraki bir dönemde gerçekleşir ise tedarikçi, alt yüklenici ile ilgili yukarıda bahsedilen belgeleri başvuru sahibine/faydalanıcıya sunmalıdır. Başvuru sahibi/faydalanıcı da bu belgeleri Kuruma sunmak zorundadır. Bu durum faydalanıcı ile Kurum arasında yapılan sözleşmede bir değişiklik gerektiriyor ise faydalanıcı bu değişiklik için Kuruma başvurmak zorundadır. Bu belgeler teklifin ekinde yer almadığı zaman başvuru sahibine bu belgeleri tamamlatması için TKDK tarafından eksik evrak bildirimi yapılır ve bu bildirimde belirtilen süre içerisinde tamamlatılması istenir. Başvuru sahibi tarafından bu eksik belgeler tamamlatılmadığı takdirde teklifin ait olduğu harcama alanının/lotun tamamı uygun olmayan harcama olarak değerlendirilecektir.
Geçerli Teklif Nedir? Proje Kapsamında sunulan teklifler geçersiz olursa nasıl bir uygulama yapılacaktır?
Geçerli teklif; teklif tarihinin belirtildiği, teklif verenin tam adı ( Ticari unvanı ), adresi, vergi numarası, ticaret sicil numarası ( Sanayi ve Ticaret Odası’na üye olmayan tedarikçilerde Esnaf Sicil Numarası ) ile imza ve kaşesinin yer aldığı, tüm kalemlerin menşe kuralına uygun şekilde menşelerinin yazıldığı, teklif geçerlilik süresinin belirtildiği, teknik şartnameyi / keşif özetini karşılayan, teknik şartnamede / keşif özetinde belirtilen tüm kalemlerin KDV ve diğer tüm vergiler hariç olarak fiyatlandırıldığı tekliftir.
Başvuru sahibi tarafından Kuruma teslim edilen tekliflerde, 10.000 Avro üzerindeki alımlarda farklı tedarikçilerden / yüklenicilerden alınması gereken en az 3 teklifin, 10.000 Avro ve altındaki alımlarda alınması gereken en az 1 teklifin geçerli teklif şartlarından herhangi birisini taşımaması, yani geçersiz olması durumunda, eğer geçersiz olan teklif seçilen teklifse teklifin ait olduğu harcama alanının / lotun tamamı uygun olmayan harcama olarak değerlendirilecektir. Eğer geçersiz olan teklif seçilmeyen teklifse diğer geçerli tekliflere bakılacak ve 10.000 Avro üzerindeki alımlarda farklı tedarikçilerden / yüklenicilerden alınması gereken en az 3 teklif, 10.000 Avro ve altındaki alımlarda alınması gereken en az 1 teklifin geçerli teklif şartı sağlanmıyorsa teklifin ait olduğu harcama alanının / lotun tamamı uygun olmayan harcama olarak değerlendirilecektir.