Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması AB Hibe Programı kapsamında Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği(HEGEM) tarafından yürütülen Giresun Kızlarını Kazanıyor Projesi kapsamında; kız çocuklarının okula devam etmesinin önemi konusunda farkındalık oluşturmak, ilimizde lise eğitimi gören kız çocuklarının, okulu terk etme konusundaki risk unsurlarını zayıflatmak, ebeveynler başta olmak üzere halkımızda, kız çocuklarının eğitim başarısı için hassasiyet oluşturmak amacıyla "Kızlarla Geleceği Tarihini Yazmak" adlı Kariyer Günü etkinliği gerçekleştirildi.
Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden ve kurumlarından konuşmacı olarak gelen uzmanlar; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik olarak kız öğrencilerin öğrenimleri sürdürmelerini teşvik etme ve eğitim başarılarını artırma, eğitimde cinsiyet eşitliği, çalışma hayatında kadın erkek eşitliği ve kariyer konularına ilişkin katılımcılarla bilgi paylaşımında bulundu.
Kariyer Gününe, İl Milli Eğitim Müdürü Necati AKKURT, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa TOSUN, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Haluk AKOĞLU, Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir BAYRAM, Kent Konseyi Başkanı Uğur KARAİBRAHİM, STK Temsilcileri, öğretmen ve öğrencilerden oluşan 400'e yakın kişi katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasında HEGEM Başkanı Dr. Rahman ÇAKIR, yürütmekte oldukları Giresun Kızlarını Kazanıyor adlı AB projesi kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler vererek "Gelişmiş ülkelere baktığınızda STK'ların toplumun sorunlarını çözüme ulaştırmadaki rolünü görürsünüz. Bizler de HEGEM olarak herşeyi devletin yapmasını beklemeden projeler üreterek sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu süreçte projeye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Necati AKKURT, okul terklerini cinsiyet ayrımı gözetmeksizin azaltmaya yönelik il düzeyinde çalışmalarının sürdürdüğünü ifade ederek HEGEM Derneğinin Müdürlüğümüze bağlı Halk Eğitimi Merkezi ve Rehberlik Araştırma Merkeziyle ortaklaşa yürüttüğü bu projenin kız çocuklarının okula devamına katkılar sağladığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu tür projelere destek vermeye devam edeceğiz.
Kariyer Günün ilk oturumunda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan ONAT, Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan ALTINKAYNAK, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canani KAYGUSUZ, PDR Uzmanı Hilal ODABAŞ ve Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Mustafa ERDEMOL yer aldı.
Prof.Dr.Hasan ONAT konuşmasında,Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat,”bizim sorunumuz maalesef dinin ne olduğunu bilmemek alakalı. O yüzden 1,5 milyarı aşkın müslüman batının tüketici kölesi gibi” dedi. Onat, şu anda her birimizin cebinde akıllı telefonlarınız var, bu telefonları icat eden müslümanlar mı, kullandığımız bilgisayarı icat eden müslüman mı, kullandığımız arabaların patentleri de bize ait değil. Bence zihnimizin en arka nokta notlarına yerleştireceğiniz bir tespit “üretmeksizin tüketmek en hafif ifadeyle ahlaksızlıktır”. Ben de dahil hepimiz bu ahlaksızlığın muhatabıyız. Cebimizdeki telefonların bize verdiği ilk mesaj budur niye içimizde bu telefonların daha gelişmişini, daha insani ve teknolojik olan bir takım şeylerini üretenleriniz çıkmasın ki? Siz bir takım insanlardan daha mı az zekisiniz? Ama bizim Eğitim sistemimizin en ciddi açmazı öğrenilmiş öğrenilmiştir. Biz insanların kaderini değiştiren bir milletiz ama şu anda öğrenilmiş çaresizlik bizim beynimizde bilinçaltımızda “biz adam olmayızı” yerleştirdi, bunu kırmanın yolu birey olarak kendimiziz. Eğer bundan rahatsızsanız başkasından bir şey beklemeyin, başkasının size izin vermesini beklemeyin.
Aklı etkin kullanmak da Allah'ın emridir, bu emre kim karşı geliyorsa o insan akıl düşmanıdır, Allah düşmanıdır, din düşmanıdır. Size kim aklınızı kullanma konusunda engel çıkarıyorsa bilin ki o kişinin İslamla alakası yoktur. Düşünmek şeytan işi diyorlar, hayır asıl bunu diyen şeytandır; düşünürseniz dinden çıkarsınız kim bunu söylüyorsa diye dinsizin tekidir, en hafifi ile din tüccarıdır.
Eğer toplumsal hayatta fark yaratacaksınız, eğer toplumları değiştireceksiniz bunun yolu bilginin gücüne sahip olmaktır. O yüzden Hz Peygamber diyor ki, aklı olmayanın dini olmaz, diyor ki ilim talep etmek kadın erkek her müslümana farzdır. Aslında bizim sorunumuz maalesef dinin ne olduğunu bilmemekle alakalı. Üretmeksizin tüketmenin ahlaksızlık olduğunu söyledim bunun ikinci basamağı var üretmeksizin tüketen insanlar nesneleşir. Kendinizi bir eşya, diğer insanları eşya gibi görürsünüz. Diğer insanların insan olduğunu anlayamazsınız. Din size diyor ki üretin, çalışın, salih amel ortaya koyun. Kur'an'ın en çok vurgu yaptığı şey budur işte.
Bugün neden kadın konusunu, kızların okula devam etmesinden söz ediyoruz? Çünkü halen ülkemizde "kadın okusun ama çalışmasın, okuyup da ne yapacak, kadın hayatın dışında kalsın" diyenler var. Lütfen kendiziniz önemseyin, her birinizin yapacak birçok şeyi var. Kadın olarak sizlerin rolü erkeklerden daha önemli. Çünkü her erkek bir kadının eseridir. Yani müslümanların kaderini değiştirecek olan erkekler değil, kadınlardır. dedi.
Kariyer Günün ikinci oturumunda Giresun Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hülya Uğur TANRIÖVER, Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Aygen TÜRKMEN, Araştırmacı / Yazar Adem SOLAK, Giresun Üniversitesi İletişim Faükltesi Dekanı Prof. Dr. Bayram KAYA ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sayim AKTAY yer aldı.
Oturum sonlarında proje kapsamında Yaşam Koçluğu ve Kariyer Rehberliği Eğitimi alan ve okul terk riski olan kız öğrencilere yaşam koçluğu yapan öğrencilere sertifikaları törenle verildi.